Kampanya / tanıtım sitesi
Bir Çocuk Sordu
Köy okullarındaki çocukların sorularından doğan bilgi çarkları için bir proje sitesi kurduk. Tıklandıkça dönen çarklar ve soruları soran çocuklar bir arada.
- Müşteri
Üsküdar Üniversitesi- Yapım
- Sektör
- Eğitim, Sivil toplum
- İş türü
- Kampanya / tanıtım sitesi
- Teknoloji
- WordPress, WPBakery
- Adres
- bircocuksordu.com
Neler yaptık


Çocukların sorularından bilgi çarklarına
Bir Çocuk Sordu, Üsküdar Üniversitesi ile ortak yürütülen bir sosyal sorumluluk projesi. Ağrı’daki köy okullarında çocuklara en çok neyi merak ettikleri soruldu, gelen sorular kategorilere ayrıldı ve her kategori için bilimsel cevapları içeren bir “bilgi çarkı” tasarlandı. Sitenin görevi bu hikâyeyi anlatmak, çarkları tanıtmak ve soruları soran çocukları görünür kılmak.
Menüyü bu yüzden dört başlıkta topladık: Proje ve Ekip Hakkında, Kategorize Edilmiş Çarklar, Katkıda Bulunan Çocuklar ve Destek için Bize Ulaşın. Ana sayfa merakla başlayan fikri bir karşılama başlığıyla açıyor, ardından deniz, evren, taşıtlar, doğal zenginlikler, hayvanlar ve ormanlar çarklarına geçiyor. Çocukların soruları okullara göre ayrılmış sekmelerde duruyor. Projeyi takip etmek isteyenler için bir bülten kayıt alanı da var.


Çocuk kitabı sıcaklığında bir arayüz
Tasarımda bir çocuk kitabının sayfalarını çevirir gibi bir his aradık. Gökyüzü mavisi zemin, bulutlar, rengârenk el izleri ve pastel boya dokulu karakterler sitenin her köşesinde. Logo, soru işaretini parmağıyla gösteren bir çocuk figürü üzerine kurulu. Menüdeki her başlığa roket, gezegen, gökkuşağı ve yıldız gibi küçük illüstrasyonlar ekledik, başlıkları yeşil, turuncu, turkuaz ve mercan renkleriyle birbirinden ayırdık.
Yuvarlak hatlı, iri bir yazı karakteri hem okunaklı hem de sıcak. Bilgi çarklarını kendi kapak görselleriyle bir ızgarada sunduk, her kapak hangi dünyaya açıldığını ilk bakışta anlatıyor. Mobilde menü ekranın altına, ikonlu dört sekmeye taşınıyor; sosyal medya bağlantıları üstte kalıyor, başlıklar ve çark görselleri tek sütunda büyük boyutta okunuyor.


Tıklandıkça dönen çarklar ve okul okul çocuk soruları
Siteyi WordPress üzerinde, WPBakery sayfa düzenleyicisiyle kurduk. Her çark için ayrı bir sayfa hazırladık. Sayfada çarkın ön ve arka yüzü görülüyor, çarka tıklandığında dönerek yeni bir soruyu ve cevabını ortaya çıkarıyor. Çarkın altında o kategoriye soru gönderen çocukların adları, okulları ve soruları listeleniyor; çocukların soruları video olarak da izlenebiliyor. Bülten ve iletişim formlarını Contact Form 7 ile kurduk.
Proje ekibi için siteye özel bir yönetim paneli de hazırladık. Panel, yeni çarkların ve kategorilerin eklenmesini, çocuk sorularının ve videolarının okul bilgisiyle birlikte girilmesini ve proje metinlerinin güncellenmesini kolaylaştırıyor. Çocuklar için yaptığımız bir başka iş: Zorbalığı Engelle.





